Welkom op de website van het kasteel van Haltinne

Een turbulente geschiedenis

Het dorp Haltinne ligt in de streek ‘Condroz’ en maakt deel uit van de gemeente Gesves. Tot de fusie van de gemeenten in 1977, vormde het een aparte, volwaardige gemeente, die de dorpen Strud en Haut-Bois omvatte. Haltinne heeft een rijke geschiedenis, zoals blijkt uit de vondst van vuursteen, een stater (Griekse munt) en de Romeinse villa op haar grondgebied. Vooral in de middeleeuwen speelt Haltinne een belangrijke rol, blijkens een belangrijke landelijke markt die er zich vestigt.

 

Ongerepte natuur

Het domein van het kasteel van Haltinne beslaat 245 ha landbouwgrond, bossen en weiden. De beek ‘Struviaux’ en verschillende bronnen leveren water aan vier vijvers en de slotgracht van het kasteel.

 

Een kasteel dat de tand des tijds doorstaat

Vanuit architecturaal oogpunt is het kasteel van Haltinne een uitzonderlijk erfgoed. Zijn uitstraling vandaag is dezelfde als wanneer ze gebouwd werd in het midden van de jaren 1600. De imposante torens, schietgaten en slotgracht doen denken aan een militaire functie, maar we spreken hier wel degelijk over een kasteelhoeve.

 

Wetenswaardigheden van het kasteel

Niet alleen de gevels, daken en slotgracht, maar ook de monumentale trap van het kasteel zijn beschermd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Deze stenen trap heeft treden van twee meter breed, met een brede trapleuning eveneens in steen. Het massieve karakter van deze trap contrasteert met de beeldjes die de allegorieën van de vier seizoenen voorstellen.

 

De smeedijzeren poort oorspronkelijk bedoeld voor Koning Leopold II en het kasteel van ‘Ciergnon’, de valse ramen in de oostelijke toren en de schuur met stro bestaande uit ronde pilaren van kalksteen vormen een aantal andere bezienswaardigheden van het kasteel.

Het leven in het kasteel

13.09.2020

Rondleidingen in het kasteel voor de Erfgoeddagen in Wallonië

Op zondag 13 september opende het kasteel zijn deuren voor 240 bezoekers ter gelegenheid van de Erfgoeddagen in Wallonië.

Onderstaande video werd op Youtube door één van de bezoekers gepubliceerd.

01.12.2019

Een muziekclip wordt gedeeltelijk in het kasteel gefilmd

De Belgische muziekgroep Los Pepes koos het kasteel van Haltinne om enkele scènes voor hun nieuwe muziekclip "Hubert" te filmen. Hieronder kunt u een uittreksel van hun muziekclip bekijken.

U kunt de volledige clip op Youtube vinden door hier te klikken.

3-15, rue de Haltinne
5340 Gesves, Belgique |  +32 473 43 14 94

  • Black TripAdvisor Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 door Le château de Haltinne